Egemen İsminin Anlamı Nedir? Egemen Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
Egemen İsminin Anlamı Nedir? Egemen Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
Bu dünyanın kim bilir en zor vakalarından birisi de çocuğa isim koymaktır. Daha yeni anne ve baba olan bir çift için çocuklarına verebilecekleri düzinelerce isim kombinasyonları bulunuyor. Üstelik gelişen tecim ağı ve teknoloji ile birlikte kültürlerin iç içe geçmesiyle yabancı adlar de Türkiye’de görülebiliyor. Mesela kısa bir süre ilkin William ve Josef isminde anne Türk, baba Türk birisiyle tanışmıştık. Ayrıca çocuğa verilen ismin çocuğun kaderi olabileceğine yönelik de yaygın bir inanış var. Bu yüzden adam çocuklarında Mert, Hakan, Gökhan ve Ayhan benzer biçimde adlar öne çıkarken, Muhammed, Yusuf, Süleyman ve Davut benzer biçimde dini değerleri içeren adlar verilebiliyor. Kızlar içinse Zeynep, Ayşe ve Fatma adları öne çıkarken yeni dünya ile birlikte Işıl, Yaren, Esila ve Eslem benzer biçimde adlar dikkat çekiyor. Ancak nispeten itibarını yitirmiş Meltem ve Çiğdem benzer biçimde isimlere de ilgi yok değil. Peki, Egemen Ne demek? Egemen isminin anlamı ne? Egemen Kuran-ı Kerim’de geçiyor mu?
EGEMEN NE DEMEK? ANLAMI NE?
“Egemen” kelimesi, Türkçede otorite, hâkimiyet ve denetim anlamlarına gelen bir sözcüktür. Genel olarak “egemen” kelimesinin anlamları şunlardır:
Hâkimiyet ve Kontrol
Bir bölge, devlet yada alan üstünde tam denetim ve yönetim yetkisine haiz olmak. Mesela, “Egemen devlet” ifadesi, kendi toprakları üstünde tam bağımsız ve denetim sahibi olan devleti ifade eder.
Güç ve Otorite
Kuvvetli ve otoriter bir durumu ifade eder. Egemen olmak, bir şey üstünde belirleyici ve yönlendirici güç anlamına gelir. Mesela, “Egemen güçler” ifadesi, belirli bir alanda yada mevzuda belirleyici olan ve kontrolü elinde tutan güçleri ifade eder.
İsim:
Egemen bununla beraber Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan bir adam ismidir. Bu isim, kuvvetli, otoriter ve yönetici niteliklere haiz olmayı çağrıştırır.
Özetle, “egemen” kelimesi, hem otorite ve denetim sahibi olmayı ifade eden bir terim, hem de bir isim olarak kullanılabilir.
EGEMEN KURAN-I KERİM DE GEÇİYOR MU?
“Egemen” kelimesi Kur’an-ı Kerim’de direkt geçmemektedir. Kur’an-ı Kerim’de geçen adlar, kelimeler ve terimler çoğu zaman Arapça kökenli olup, İslam’ın temel kavramları ve öğretileriyle ilgilidir. “Egemen” kelimesi Türkçe bir sözcüktür ve bu yüzden Kur’an-ı Kerim’in Arapça orijinal metninde yer almaz.
Ancak Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın egemenliğini ve hâkimiyetini ifade eden birçok ayet ve terim bulunmaktadır. Mesela, “Melik” (Kral, Hükümdar) ve “Mâlik” (Sahip, Yönetici) benzer biçimde adlar Allah’ın hâkimiyetini ve egemenliğini ifade eder. Allah’ın her şeye gücü yeten, her şeyi denetim eden ve yöneten olduğu birçok ayette vurgulanmaktadır.
Eğer Kur’an-ı Kerim’deki bu tür kavramlar hakkında daha çok informasyon isterseniz, belirli ayetleri yada mevzuları sorabilirsiniz, size detaylı informasyon sağlayabilirim.